SPECIALANPASSAD UTBILDNING PÅ HANDIKAPPBILAR

Hos oss på FOGELS NYA TRAFIKSKOLA kan du få hjälp med din körkortsutbildning för handikappanpassade bilar. Vi kan nu stolt meddela att vi är den enda STR anslutna trafikskolan i hela Sverige som kan erbjuda utbildning på en maxutrustad Chrysler Town & Country med 10 olika styrdon från PARAVAN. Vi har även en Audi S6 Avant & en ny Skoda Enyaq-Coupe-RS med handreglage, gas/broms och knappsats för blinkers, tuta, halv/helljus, torkare, förhöjt golv samt vänstergas & rattspinnare med El/knappfunktioner.


Vi är även specialister inom NPF (neuropsykiatriska funktions variationer). Vi har den kunskap och rutin som krävs för att du skall uppnå de höga krav Trafikverket och trafiken kommer att ställa på dig i framtiden. Företaget bildades redan 1927 och är idag Stockholm äldsta trafikskola. Resultaten för våra elever på Trafikverkets prov är mycket goda.

Fordonets betydelse för väl måendet

Bilen är en viktig del av våra liv oavsett om man är funktionshindrad eller ej. I Sverige har 95 procent av alla barnfamiljer bil och hälften av alla ensamstående lika så. Bilen symboliserar frihet och den som vant sig vid den friheten inser kanske först när man berövas den, vad bilen betyder för livskvaliteten. För den som aldrig upplevt friheten med egen bil, kan bilen bli det som bryter en påtvingad isolering, det som förändrar ett på förhand utstakat liv.

Olika valmöjligheter

Flyttbara framsäten ger många valmöjligheter av sittplatser. Kör själv från din egen Permobil eller sitt kvar i Permobilen som passagerare – du väljer-

Tillgång till bil påskyndar rehabiliteringen

1996 tillfrågades 90 ryggmärgsskadade personer i Göteborg vad bilen betyder för deras rehabilitering. Samtliga var rullstolsburna och 56 av dem hade anpassade bilar. Flera underströk den psykologiska betydelsen av att ha tillgång till bil, frihetskänslan, att den stärker självkänslan och bidrar till ett oberoende. För varannan person i undersökningen gör bilen att man känner sig jämlik, att man inte syns med sitt funktionshinder och att man är en bland andra på lika villkor. Undersökningen visade också att färdtjänst inte ses som ett alternativ. Bilen ger, till skillnad från färdtjänsten, möjlighet till spontana resor – att kunna använda bilen utan dröjsmål i önskad omfattning.

PARAVAN

Space Drive II är ett avancerat styrsystem från Paravan. Systemet har flera reglagelösningar och anpassas efter dina individuella behov. Produkterna har en snygg design som smälter in i bilens interiör, reglagen är enkla att koppla in och kräver minimala ingrepp i bilen. Systemet kan kopplas ur när det inte används, vilket gör att bilen även kan köras med originalpedaler och ratt.

Utprovning

Vid utprovning av systemet väljer vi ut de styrdon som lämpar sig bäst för dig, till exempel om du vill köra med miniratt, joystick, spacedrive och/eller gas-/bromsspak. Reglagen placeras på höger eller vänster sida – det som passar dig bäst! Reglagen är lätta att manövrera och ger dig en bra körkänsla och kontroll av din bil. Styrsystemet är elektriskt och använder Drive-by-wireteknik. Space Drive systemet är ISO certifierat och TÜV godkänt och uppfyller de standarder och riktlinjer som gäller för Europa.

Michael Kappe

Michael Kappe är Utbildningsledare & Skolchef på Fogels Nya Trafikskola sedan hösten 2017. Michael har ett stort brinnande intresse och erfarenhet inom motorsport bil/mc, förarutbildning på alla fordonsslag och även yrkesmässigt.
Han har utbildat förare på allt som rullar på hjul sedan 2002 och tävlat inom motorsport sedan 1986.

Utbildar både inom Försvaret, Räddningstjänsten, Polisen och är idag en välmeriterad trafikpedagog.
Han har själv erfarenhet som säkerhetsförare och livvakt vilket gör att han har speciella skils som kommer till stor nytta nu när han utbildar kunder med specifika behov så som NPF och fysiska funtionsvariationer. Michael har specialiserat sig inom detta område sedan 2011 och fortbildar sig fortlöpande hela tiden.

Han har lagt stora resurser på detta och är väldigt Pedagogisk, han har lätt för att se vad varje kund behöver för stöttning och hjälp. Har även jobbat med kunder som går på SFI är dövstumma och har Cerebral pares även kallat CP-skada vilket är en stor utmaning i sig men gör jobbet så mycket mera intressant och utmanande. Han ser inte problemen utan bara lösningar och att alla som har viljan kan ta ett körkort idag.

 

Nyttiga länkar

Finansieringshjälp

Habilitering & Hälsa Lista på fonder, stiftelser, och stipendier som vänder sig till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar samt till yrkesverksamma.

Norrbacka Eugeniastiftelsen

DHR Bidragsstiftelse

Bidrag till personer med omfattande rörelsenedsättning, döva, synskadade och hörselskadade. Ni kan gå in på respektive länk och ansöka om bidragspengar till körkort. För säkerhets skull kontrollera sista ansökningsdagen på respektive fond och stiftelse. Vi kan också hjälpa till med detta på trafikskolan om så önskas.

 

För lån av pengar

CSN Körkortslån på 15 000 kr för dig som är arbetslös och mellan 18–47 år
Resurs Bank Möjlighet att söka lånefinansiering till ditt körkort.

Övrigt

Försäkringskassan Bilstöd – Bidrag till dig som har en funktionsnedsättning. Bilstödet är till för att köpa eller anpassa ett fordon efter dina behov.
Riksförbundet Attention Körkortskoll – Ett projekt som har som mål att göra det lättare för personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) att ta körkort.
STR – Illegal verksamhet Information kring den olagliga trafikskoleverksamhet som drivs i Sverige.
Trafikverket Trafikverket informerar om vägen till körkort och dess olika delar.
Vägmärkeskollen Vägmärkeskollen är en webb APP med frågor för den som vill testa sina kunskaper om vägmärken – tillgänglig för alla, gratis!
Samarbetspartners och Sponsorer Här är alla sponsorer och samarbetspartners som vi har byggt upp ett samarbete med under en längre tid och som vi nu är stolta över att få presentera här på sidan. Vi vill passa på att tacka för förtroendet med att lägga ut deras länkar som ni kan gå in på om ni behöver tips, råd, hjälp och vägledning.