SPECIALANPASSAD UTBILDNING PÅ HANDIKAPPBILAR

Hos FOGELS NYA TRAFIKSKOLA erbjuder vi körkort för handikappanpassad bil. Vi är stolta över att vara den enda STR-anslutna trafikskolan i hela Sverige som kan erbjuda utbildning på en maxutrustad Chrysler Town & Country med 10 olika styrdon från PARAVAN. Dessutom har vi en Audi S6 Avant och en ny Skoda Enyaq-Coupe-RS utrustade med handreglage, gas/broms och knappsats för blinkers, tuta, halv/helljus, torkare, förhöjt golv samt vänstergas och rattspinnare med el-/knappfunktioner.

Vår kompetens sträcker sig även till att hantera körkortsutbildning för personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF). Vi har den erfarenhet och rutin som krävs för att hjälpa dig uppnå de höga krav som Trafikverket och trafiken ställer på dig i framtiden.

Vårt företag grundades redan 1927 och är idag den äldsta trafikskolan i Stockholm. Vi är stolta över att våra elever har uppnått mycket goda resultat på Trafikverkets prov. Hos oss får du den expertis och stöd du behöver för din körkortsutbildning för handikappanpassade bilar.

Fordonets betydelse för väl måendet

Att erhålla ett körkort för en handikappanpassad bil är en betydelsefull händelse i livet. Oavsett om du har funktionsnedsättningar eller inte, så är bilen en viktig del av vårt dagliga liv. I Sverige äger 95 procent av alla barnfamiljer en bil, och även hälften av ensamstående personer gör det. Bilen representerar frihet och självständighet. Ofta är det först när denna frihet tas ifrån en, att man verkligen förstår hur mycket bilen påverkar livskvaliteten.

För de som aldrig haft möjlighet att uppleva friheten och självständigheten som en egen bil innebär, kan möjligheten att få sitt körkort för en handikappanpassad bil vara en verklig game changer. Det kan bryta den påtvingade isoleringen och göra det möjligt att omforma och förbättra det liv som tidigare verkat strikt reglerat. Att få sitt körkort för en handikappanpassad bil kan innebära ökad självständighet och en möjlighet att upptäcka nya möjligheter och upplevelser.

Olika valmöjligheter

Flyttbara framsäten ger många valmöjligheter av sittplatser. Kör själv från din egen Permobil eller sitt kvar i Permobilen som passagerare – du väljer-

Tillgång till bil påskyndar rehabiliteringen

År 1996 genomfördes en undersökning i Göteborg där 90 personer med ryggmärgsskador tillfrågades om betydelsen av bilen för deras rehabilitering. Samtliga av dessa personer var rullstolsburna, och 56 av dem hade handikappanpassade bilar. Många av dem framhöll den psykologiska vikten av att ha tillgång till en bil – känslan av frihet, stärkt självkänsla och upplevelsen av oberoende. För hälften av deltagarna i undersökningen innebar bilen att de kunde känna sig jämlika med andra, att de inte utmärkte sig på grund av sina funktionsnedsättningar och att de kunde delta på lika villkor som alla andra.

Undersökningen avslöjade också att färdtjänsten inte ansågs vara ett adekvat alternativ. Bilen, till skillnad från färdtjänsten, möjliggjorde spontana resor och användning i önskad omfattning utan onödiga dröjsmål. Körkort för handikappanpassad bil spelar således en avgörande roll i att främja rehabiliteringen och ge personer med funktionsnedsättningar större frihet och självständighet.

PARAVAN – Din nyckel till körkort för handikappanpassad bil

Space Drive II är en avancerad styrenhet från Paravan som öppnar dörren till att ta ditt körkort för handikappanpassad bil. Detta system erbjuder flera reglagealternativ och skräddarsys efter dina specifika behov. Produkterna har en elegant design som smälter samman med bilens interiör, och installationen är smidig med minimala ingrepp i fordonet. Dessutom kan systemet enkelt kopplas bort när det inte används, vilket gör det möjligt att köra bilen med originalpedaler och ratt.

Individuell utprovning för ditt körkort för handikappanpassad bil

Vid utprovning av detta system, handlar det om att välja de styrkomponenter som bäst passar dina preferenser. Du kan välja mellan alternativ som miniratt, joystick, Space Drive och/eller gas-/bromsspak, och placeringen av reglagen anpassas till din föredragna sida, vare sig det är höger eller vänster. Dessa reglage är enkla att använda och ger dig optimal kontroll och körkänsla. Space Drive systemet bygger på elektrisk Drive-by-wire-teknik, är ISO-certifierat och TÜV-godkänt samt följer alla gällande standarder och riktlinjer i Europa. Nu kan du ta steget mot ditt körkort för handikappanpassad bil med full förtroende.

Michael Kappe

– Utbildningsledare & Skolchef

Michael Kappe är utbildningsledare & skolchef på Fogels Nya Trafikskola sedan hösten 2017. Michael har en passion för motorsport med erfarenhet inom både bil- och mc-racing, samt en bred förarutbildningsbakgrund som omfattar alla typer av fordon. Han har dedikerat sitt yrkesliv till att utbilda förare för alla slags fordon sedan 2002 och har tävlat inom motorsport sedan 1986.

Utöver att utbilda privatpersoner har Michael även varit en viktig del inom utbildningen för olika myndigheter, inklusive Försvaret, Räddningstjänsten och Polisen. Hans mångsidiga erfarenhet har lett till att han idag är en välrespekterad trafikpedagog med gedigen kompetens.

Michael är särskilt skicklig inom att utbilda personer med specifika behov, såsom neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) och fysiska funktionsvariationer. Han har fokuserat på detta område sedan 2011 och strävar ständigt efter vidareutbildning. Hans pedagogiska förmåga gör det enkelt för honom att anpassa utbildningen efter varje individ och erbjuda den rätta stöttningen.

Genom åren har Michael arbetat med olika utmanande kundgrupper, inklusive personer som går på svenska för invandrare (SFI), dövstumma personer och personer med cerebral pares (CP-skada). Han betraktar inte hinder utan ser istället möjligheter och är övertygad om att alla som har viljan har förmågan att ta sitt körkort idag. Michael Kappe är den kompetenta handledaren som kan guida dig mot ditt körkort för handikappanpassad bil med engagemang och expertis.

 

Nyttiga länkar

Finansieringshjälp

Habilitering & Hälsa Lista på fonder, stiftelser, och stipendier som vänder sig till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar samt till yrkesverksamma.

Norrbacka Eugeniastiftelsen

DHR Bidragsstiftelse

Bidrag till personer med omfattande rörelsenedsättning, döva, synskadade och hörselskadade. Ni kan gå in på respektive länk och ansöka om bidragspengar till körkort. För säkerhets skull kontrollera sista ansökningsdagen på respektive fond och stiftelse. Vi kan också hjälpa till med detta på trafikskolan om så önskas.

 

För lån av pengar

CSN Körkortslån på 15 000 kr för dig som är arbetslös och mellan 18–47 år
Resurs Bank Möjlighet att söka lånefinansiering till ditt körkort.

Övrigt

Försäkringskassan Bilstöd – Bidrag till dig som har en funktionsnedsättning. Bilstödet är till för att köpa eller anpassa ett fordon efter dina behov.
Riksförbundet Attention Körkortskoll – Ett projekt som har som mål att göra det lättare för personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) att ta körkort.
STR – Illegal verksamhet Information kring den olagliga trafikskoleverksamhet som drivs i Sverige.
Trafikverket Trafikverket informerar om vägen till körkort och dess olika delar.
Vägmärkeskollen Vägmärkeskollen är en webb APP med frågor för den som vill testa sina kunskaper om vägmärken – tillgänglig för alla, gratis!
Samarbetspartners och Sponsorer Här är alla sponsorer och samarbetspartners som vi har byggt upp ett samarbete med under en längre tid och som vi nu är stolta över att få presentera här på sidan. Vi vill passa på att tacka för förtroendet med att lägga ut deras länkar som ni kan gå in på om ni behöver tips, råd, hjälp och vägledning.